Recenze: Velmi osobní kniha o zdraví

V říjnu jsme se rozhodli udělat něco pro zdraví. Proto jsme sáhli po nové knize Margit Slimákové. Podle anotací, bychom nyní už měli přesně vědět, jak si připravit smysluplnou a zdravou snídani do kanceláře

Předně je třeba si přiznat, že jsme banda ignorantů, protože stále si většina lidí nosí ke svačině  pár bílých (!) rohlíků, když je dobrý den, tak si rozpomeneme na existenci šunky.

Recenze: Velmi osobní kniha o zdraví

Kniha připomíná starý receptář po babičce

Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o výživu nebo v době pamlskové vyhlášky četl noviny, jméno autorky Margit Slimákové zná. Dlouhé roky působí jako dietoložka, propaguje zdravou výživu, přednáší nebo také píše blog. Proto jsme si všichni od knihy slibovali mnoho. Stejně tak nás namlsaly recenze, které obvykle knize dávají 4* z 5.

Kniha je na první pohled krásná. Palec nahoru editorům a grafikovi. Je velmi hravá, barevně rozlišuje jednotlivá témata. Jasně také odděluje osobní historky autorky od odbornějšího textu. Volba béžový papíru evokuje staré receptáře. Esteticky vzato je kniha naprosto dokonalá.

Velmi osobní deníček

Úvodní kapitola je věnována jen životním  zkušenostem a úspěchům autorky. Naše PPCčkařka prohlásila, že kapitolu musela přeskočit, protože na to vytahování neměla trpělivost. Je samozřejmě skvělé, že autorka poukáže, že je skutečně odbornice (protože dneska do jídla mluví každý, kdo umí držet dezertní vidličku).

Ovšem citlivé povahu z toho budou mít spíše výčitky – protože paní Slimáková má vynikající vzdělání a tituly z několika univerzit, procestala kus světa, dokázala ovlivnit směřování výživy v Čechách, věnovat se 3 dětem a rodině, prostě na vás dýchne ona aureola dokonalých žen z instagramu.

V úvodu také paní Slimáková přiznává, že je workoholička. Těm z vás, kteří ale v životě potřebují spánek, bych doporučila úvod přeskočit (stejně jako kterýkoli zeleně vytištěný text, kterým vizuálně odděluje právě životní zkušenost neo osobní příběh). Nebo vám možná bude úvod připadat jako kouzelné vyprávění hodné starého receptáře.

Kniha není ani trochu o jídle

Název ostatně odkazuje na zdraví. Fakt, že náš životní styl včetně jídelníčku, ovlivňuje naše zdraví nikoho nepřekvapí. Kniha se tedy kromě témat jako je výživa, věnuje také pohybu, farmacii, očkování, oblasti porodů či výživy nejmenších kojenců.

Nutno dodat, že názory autorky na žádnou oblast nejsou radikální. V zásadě kritizuje totéž co jiní, většinou popíše argumenty a dodá, že každému co jeho jest. Rozhodně se z vás po přečtení knihy se nestanou zarytí fandové domácích porodů ani nebudete chřipku léčit výhradně homeopatiky.

Velkým plusem knihy je právě vyváženost. U každé problematiky uvede plusy a mínusy. Odkazuje velmi často zahraniční studie nebo odborná články, ale přesto není kniha suchopárná ani nepřipomíná učebnici chemie.

Jak to tedy je s tou výživou?

Výživě je věnována největší část knihy. Protože Slimáková propaguje prevenci. Stojí si názorem, že kvalitní strava (a obecně životní styl) je nejlepší prevencí nemocí obecně. V každé kapitole se věnuje různým dietním stylům, například okomentuje veganství nebo bezlepkovou dietu a nabídne různé varianty.

Nedozvíte se ale nic převratného. To, že příliš cukru škodí, ví i malé dítě. Stejně tak nepřekvapí, že je lépe dát si čerstvé jablko než koupenou přesnídávku. Oceňuji pragmatický přístup “všeho s mírou” – protože 1 kus šlehačkového dortu nikoho ještě nezabil a pokud vám to udělá radost, proč by ne.

Pravdou je, že obecné principy snadno dozvíte z přednášek nebo blogu Margit.cz. Ne každý potřebuje srovnání glykemických indexů medu, fruktózy a stévie, které mimo jiné kniha nabízí.

Knihu lze doporučit jako základní přehled těm, kteří se prozatím o výživu nezajímali.

Jak vařit zdravěji? Bude to trvat dloooouho

Bohužel po přečtení knihy zjistíte, že víte, co byste měli. Ale zjistíte, že netušíte, jak pravidla přenést do praxe. Vaření z čerstvých lokálních surovin zní na papíře snadně, ale v realitě je časově náročné. Bylo by například nutné nakupovat v malých speciliazovaných obchodech nebo na farmářských trzích. Oceňuji tipy na online obchody. Přesto by bylo fajn se dočíst, jakým potravinám v běžném supermarketu dát přednost, když už jsou klasická řeznictví a sýrárny zavřené.

Ovšem když přijdete z práce v 7, máte maximálně půl hodinu na přípravu večeře, máte problém. Zjistíte, že jídelníček je nutné plánovat (protože třeba luštěniny musíte namočit den předem a vývar taky chvíli trvá). Také zjistíte, že vaše kuchyň přijde o spoustu surovin – třeba o obyčejnou majonézu, konzervy se zeleninou a tuňákem, bílý jogurt nebo klasickou mouku. Jsou to přesně ty suroviny, které zrychlují vaření a zachraňují situaci, když zapomenete nakoupit.

Právě nějaké nápady na rychlé recepty mi v knize až žalostně chybí. Obzvláště proto, že nápady na dětské svačiny v knize jsou.

Možná, že si časem zvyknete a osvojíte rychlé recepty, ale pro mě je to nepřekonatelná překážka. Nebaví mě ani vařit ani plánovat. Pokud se v jedné z uvedených aktivit využíváte, budete vnímat knihu jinak….

V praxi si podle mě z knihy můžete odnést jediný závěr: trochu víc přemýšlet nad tím, jak žijete a vaříte.

Jak vidí knihu ostatní AITOMáci

„Mě nejvíc zaujalo, že autorka zhejtila 90 % rad, které jsem v životě slyšel. Co jsem ocenil bylo pár konkrétních rad – nejíst junk food a cukr plošně v jakékoliv podobě (téměř všechny zdravé podoby jsou ještě horší než obyčejný cukr). A prostě jíst hodně zeleniny, ideálně věci, co rostou přirozeně bez chemie (prý bio) a místo čokolády si dávat oříšky, domácí musli, jogurt, celozrné pečivo.“ Jakub, CEO

„Kniha mi přišla tématem zajímavá, protože zdraví je samozřejmě důležité. Některé pasáže byly o „boření mýtů“ a „obecných pravd“. Konkrétní ukázky z práce byly zajímavé. Určitě to donutí člověka zamyslet se nad svým jídelníčkem a životním stylem.“ Daniel, account director 

„Každý známe spousty různých rad na stravování, ale už se ztrácíme v tom, čemu věřit. Tato kniha ukáže, které rady dávají smysl a na které naopak můžeme zapomenout. Celkově se mi postoj Margit líbil, smýšlí ekologicky a v jejím stravování hraje roli i etika. Obecně prosazuje nejíst konvenční potraviny a polotovary. Díky jejímu detailnímu popisu, jak potravinářský průmysl funguje a čím vším jsou tyto potraviny „napuštěné“, mi jídlo ze supermarketů naprosto znechutila. Pokud plánujete, že si začnete zdravěji vařit, ale stále se vymlouváte, že nemáte čas, doporučuji přečíst tuto knihu. Získáte tím opravdovou motivaci tak jako já.“ Veronika, online marketing specialist

Pojďme posunout vaše podnikání

Začínáme bezplatnou konzultací