WebExpo 2013

Dostalo se mi toho potěšení, že jsem se za podpory Aitomu mohl zúčastnit letošního WebExpa, které se konalo již tradičně v Praze. Letošní ročník byl velkou změnou – přenesli jsme se do nadnárodního světa, kde vládne angličtina, a tak se WebExpo mohlo stát mezinárodní konferencí. A jak to dopadlo?

V předcházejících ročnících bylo znát, že se schází česká komunita a ti zkušenější přednášejí své poznatky těm mladším, méně zkušeným, méně znalým. Vychytávaly se hlavně organizační záležitosti, s kterými se Vašek Stoupa (ten, co za to všechno může) seznamoval. Neviděl bych v tom žádný problém. Kvalita organizace se zvyšovala, kvalita přednášek se zvyšovala, hostů z ciziny přibývalo. Minulý rok se na scéně objevilo několik anglicky mluvících celebrit a bylo okolo toho velké haló, že jim nebude nikdo rozumět. To nikdo nebylo zase tak velké, protože sluchátka pro překlad si minulý rok půjčilo, mým skromným odhadem, asi 10 % účastníků.

Měli jsme se letos na co těšit, chvíli po skončení minulého ročníku bylo oznámeno, že následující ročník již bude celý v angličtině. Mohli jsme se tak těšit na velkou mezinárodní účast a lidi z velkých společností, které nám („čecháčkům, co tu smolíme malé projektíky“) přinesou spoustu poznatků, jak se to venku dělá, jak se to dělá ve velkém a hlavně čemu se vyhnout. Já, jako „software developer“ označkován na své visačce, jsem se na to těšil.

Takže to bychom měli, organizace z předchozích let zvládnutá z minulých ročníků na jedničku, program s mezinárodní účastí, podpora Aitomu s placením možná adekvátního vstupného, vyrazil jsem!

Tři dny programu, na prvním jsem však chyběl – jde o networkingový čtvrteční večírek. Networking tam koná pár odvážlivců, zbytek se shlukuje do skupin kamarádů a známých. Takže vím, že vynechat čtvrteční program si mohu dovolit. Ostatně, mně jde letos o informace. V pátek jsem dorazil, a víte co? Na konci dne jsem byl velmi mrzutý. Takto jsem si to nepředstavoval.

Na první přednášku jsem vyrazil do Big Data & IoT Hall.

V. Roček – To be announced
Patnáctiminutová přednáška byla jaksi zkrácena asi na minutu. Naštěstí! Silně česky zmatlanou výslovností nám bylo akorát představen v jedné větě M. Bachman.

M. Bachman – (Big) Data Science
Čekal jsem, že se dozvím, o co tedy běží, co to big data jsou, jak se s nimi nakládá a co se nimi dělá, nebo třeba jaká v tom je věda! 35 minut trvalo vysvětlování grafů, což byly naprosté základy, a odvážím se říci, že by je měl každý se střední školou znát, natož v tom našem oboru. A zbylo necelých 10 minut na něco nového:

  • Při modelování lidských vztahů se řeší triády (vztah tří lidí).
  • Neo4j – grafová databáze, nad kterou jdou slušně dělat dotazy nad grafem.

O Neo4j by se mi toho líbilo víc, ale vesměs bylo zmíněno, že existuje, a ukázán jeden dotaz. Málo. Sakra málo.

Pak jsem zamířil již se Sváčou a Ondrou (řekněme Aitomáci) do Design Hall, protože ostatní přednášky nás nijak nezaujaly. A byla to katastrofa. Czenglish jak sviňa. Ani nevím, kdo to přednášel, ale pořád se někam potápěl a pak mu došel asi kyslík, protože nevěděl, jaké slovo dál říct. „Ajem sinking, ajem sinking…“ mi bude znít ještě dlouho v uších. A co jsem se dozvěděl? Nic! Nic, co bych neznal.

Oběd! Tak, to byl mazec. Neslané, nemastné, nebylo kde sedět. Nesrovnatelné s ostatním občerstvením, kterého bývalo dostatek.


W. Becvar – Some things you can’t wireframe

Poznámky z této přednášky zejí prázdnotou. Nic nového, nic přínosného.

D. Clarke – Documenting Interfaces

První přednáška, při které jsem prvně navštívil Development Hall. A? Moderátor byl katastrofální, další czenglish jak Brno. Naštěstí ho na druhý den vyměnili. Ale k samotné přednášce. Mé očekávání bylo zase jinde a celých 45 minut by se dalo shrnout do těchto bodů:

  • dokumentujte CSS, JS, … ( ano, šlo o dokumentaci user interfaces!),
  • existuje dokumentační nástroj KSS, především pro CSS, LESS ap. (zkrátka javadoc nebo phpdoc pro CSS),
  • já (D. Clarke) jsem si udělal vlastní klon DSS, protože KSS je příliš striktní.

D. Steigerwald – Huge Web Apps

Od Daniela se dala čekat další propagace jeho výtvoru este.js, ale vcelku příjemně překvapil, jeho mluvená angličtina byl dobrá a o este.js se zmínil snad pouze jednou.

  • Tlustí javascriptoví klienti, jako např. aplikace v angular.js, jsou tedy tahákem velkých webových aplikací.
  • Angular.js @steida zavrh, kvůli jeho pevné adresářové struktuře, kde nelze dělit nejdříve na moduly a pak teprve podle MVC.
  • Facebook React  + Backbone.js je ta správná kombinace.
  • Používejte dobrovolné statické typování.
  • Ostatně tu nejlepší směs js knihoven a nástrojů pro tyto aplikace vždy najdete v Este.

Po brzkém ranním vstávání a nějakou tou virózou v sobě jsem toho mělza celý den celkem dost, takže jsem následující čas zasedl k počítači u GUG.cz a programoval tam v Javě lepší algoritmus oproti výchozímu. Nedodělal jsem jej, resp. selhalo to na tom, že jsem nebyl schopný dát do kupy správnou syntaxi. Programoval jsem to totiž na počítači velikosti flashky, kde uložení souboru trvalo půl minuty, načtení webové stránky také tak a kompilace minutu. Nehledě na to, že dostupné IDE skoro nic nenapovídalo, natož kontrolovalo program před přeložením. Uf.

Páteční den byl na nové informace velmi nenaplňující a v kombinaci s kvalitou angličtiny některých českých přednášejících to byla vcelku katastrofa. Šťastný jsem z toho nebyl a zbývalo jediné – čekat, co přinese sobota.

Sobota začala dobrou snídaní (nedá se to srovnat s těmi obědy) následovanou vlažnou přednáškou A. Hazdra – Service Design in 15 minutes, nic zajímavého. Stále dokola věci, na které člověk během 15 minut dojde, když se nad nimi zamyslí. Těšil jsem se tak na trio přednášek a také jsem se konečně dočkal.

K. Minařík, H. Král – Elasticsearch: Beyond Simple Fulltext Search

Naprosto profesionálně zvládnutá přednáška pro vývojáře. Žádný zádrhel, praktické ukázky, live coding, skvělí mluvčí. Nejlepší přednáška mého letošního WebExpa. O Elasticsearch jsem věděl, že existuje, má REST API a je v Javě. A jelikož je v Javě, nepřemýšlel jsem o reálném nasazení a nutnosti tlačit chlapíky od LAMP serverů do instalace Javy. Virtuální server pod vlastní správou se mi zase z časových důvodů nezamlouval. Ale teď, teď bych to asi chtěl použít, je to totiž jednodušší, než jsem si myslel.

  • Elasticsearch je engine pro vyhledávání.
  • Zohledňuje kritéria, které mu dáme (třeba hodnocení příspěvků, jednoduché formule se k tomu dají psát).
  • Je škálovatelný naprosto bez problémů, clustery ap.
  • Dotazovací „jazyk“ je struktura v JSON, tedy najít k tomu wrapper napsaný pro např. php asi nebude problém nebo půjde jednoduše napsat.
  • Pro vizualizaci logů a dat z vyhledávání existuje nástroj Kibana.
  • Z velkého množství ukázek je jasné, že je to přesně ta věc, kterou hledáte, když chcete na svém webu (nebo ve svých datech) vyhledávat.

D. Majda – Code Reviews FTW!

Kratší úvod do Code Reviews, jasný, přehledný, žádná zbytečná omáčka, rovnou na věc.

  • V Suse používají na code reviews GitHub.
  • Využívají se pull requesty. Po pull requestu někdo jiný z týmu vývojářů prohlédne kód a podle checklistu vyhodnotí, zda je kód OK, nebo ho vrátí řešiteli a už si spolu dovysvětlí, co by mohlo/mělo být jinak. Při akceptování kódu si autor sám začleňuje kód do masteru.
  • Nebýt v hodnocení kódu emotivní a osobní, jde o kód. Jinak mohou vznikat rozbroje v týmu.

J. Vrána – Code Reviews with Phabricator

Život v Americe je tak znát na té mluvené angličtině, skvělé. Profesionální prezentace Phabricatoru a jeho součástí.

  • Phabricator je dalším stupněm toho, jak to dělají v Suse. Organizuje code reviews a poskytuje výborné nástroje.
  • Spolupracuje s verzovacími systémy Git, Mercurial, Subversion.
  • Součásti:
    • Differential – přehledně zobrazuje změny v kódu se zvýrazněním syntaxe,
    • Diffusion – prohlížeč kódu, commitů, pro vše existuje link (na každý commit),
    • Maniphest – bug tracker,
    • Herald – oznamuje události (velmi chytře), které se dějí,
    • a další – vše je přehledně na stránkách Phabricatoru.

Sobota byla mnohem vydařenější díky pár přednášejícím, oběd se nezlepšil. V sobotu nebyl problém s angličtinou, všichni, co se na jevišti ocitli, mluvili výborně.

Dále jsem si ve vestibulu WebExpa vyzkoušel MindBall (ovládání kuličky myslí), podíval se na několik zajímavých desktopových her pro dospělé a popil několik šálků velmi vydařeného čaje od cas-na-caj.cz. Mohl jsem si prohlédnout (jiní i vyzkoušeli) Google Glass a vyfotit se ve smileboxu. Vidět 3D tiskárny v akci (nevidím v tom zatím nic úžasného). Pohovořit u jednoho stánku o získávání informací z obrazu a videa (detekce obličejů, postav, aut). A to je tak všechno.

Když to shrnu, páteční program bych si klidně odpustil. Kdosi z organizátorů se mě snažil přesvědčit, že ti špatně mluvící někde začít musí a příležitosti na to nejsou. Myslím, že příležitosti jsou (konference, na které se jezdí na vysokých školách, výlety start-upů po Americe nebo uspořádání BarCampu v angličtině). Na takovouto konferenci by tito lidé neměli před ostatními vystupovat, pokud má konference ve svém zájmu být největší a nejlepší v blízkém okolí. Informační hodnota byla pro mne mnohem nižší než předchozí roky. Nevím, zda je to tím, že svět už nemá co nabízet, nebo WebExpo bylo zkrátka slabší. První přednáškový den konference bych tedy přeměnil na WebExpo for beginners! Tam by si početná masa návštěvníků ve věku 18–21 let přišla asi i tak na své. Zkrátka když se organizace dotáhne téměř do dokonalosti, nesmí se zapomenout na obsah.

Děkuji za příjemnou společnost Martina Svačinky a Ondry Šatery a Ondrovi také za poskytnutí střechy nad hlavou. Děkuji Aitomu za finanční podporu.

Jaroslav Moravec

22. 9. 2013

Zpět na články